Roti Jala

Roti jala adalah sejenis roti yang berasal dari bahasa Melayu. Biasanya roti ini dihidangkan bersama kuah kari. Roti jala merupakan makanan Melayu yang bercampur unsur India.

Dinamakan roti jala, kerana ciri khas roti jala ini mempunyai bentuk yang nipis, berlubang seperti pukat yang biasa digunakan oleh nelayan untuk menangkap ikan.

Pun begitu, kini roti jalal mula diubah suai kepada pelbagai perisa dan warna. Kalau lazimnya roti jala hanya rasa gurih dengan warna putih kecoklatan, kini nampak warna-warni dan pelbagai rasa, mulai dari gula manis, milo, pisang, dan sebagainya.

Kini roti jala bukan sahaja dimakan bersama kuah kari, kerana ia juga boleh digaul dengan gula merah atau kuih durian yang tidak kurang enaknya.

Roti Jala

Roti Jala

No ratings yet
Prep Time 15 mins
Cook Time 10 mins
Course Side Dish
Cuisine Indian

Ingredients
  

 • 150 gram tepung gandum
 • 1 biji telur
 • 50 gram marjerin dicairkan
 • 250 ml air

Instructions
 

 • Sediakan bahan, masukkan semua bahan ke dalam blender, putar hingga sebati dan pastikan adunan tidak berketul.
 • Masukkan adunan ke dalam bekas yang mudah untuk menjala. Kemudian masukkan adunan ke dalam acuan. Jala ikut kesukaan saiz. Guna kuali yang tidak melekat.
 • Angkat dan gulung apabila adunan telah masak. Teruskan menjala hingga habis semuanya. Siap untuk dihidang bersama kari.
Keyword Jala, Roti
Tried this recipe?Let us know how it was!

Tips untuk Memanaskan Semula Roti Tanpa Ketuhar

Panaskan semula roti untuk mendapatkan tekstur yang lembut dan hangat untuk dimakan. Bagi yang tiada ketuhar boleh guna cara praktikal ni.

Bakar dengan Aluminium Foil

 1. Balut roti dengan aluminium foil supaya ia memanaskan permukaan roti secara sekata dan mengelakkannya daripada hangus semasa dipanaskan semula.
 2. Letakkan bungkus roti dalam kuali bertutup. Gunakan kuali mengikut saiz paket roti. Tutup kuali apabila anda hendak mula memanaskan roti dengan api perlahan.
 3. Panaskan roti selama 5 minit, kemudian pastikan semua bahagian roti telah dipanaskan dengan sempurna. Jika ia tidak cukup panas, pindahkan ke kuali dan panaskan selama beberapa minit.
 4. Matikan dapur dan buka bungkusan minyak aluminium. Pindahkan ke dalam bekas, hidangkan.

Gunakan Kuali Anti-stick

 1. Panaskan kuali anti-stick dengan api perlahan.
 2. Sapukan mentega secukupnya pada permukaan roti atau boleh letak terus pada kuali anti-stick.
 3. Pusingkan setiap permukaan setiap 2-3 minit sehingga anda rasa ia cukup panas mengikut keinginan anda.
 4. Tutup dapur, keluarkan roti ke dalam pinggan kecil, hidangkan.

Kukus dengan Aluminium Foil

 1. Balut roti dalam aluminium foil dengan teliti. Pastikan ia ditutup sepenuhnya supaya kelembapan tidak masuk dan menjadikan permukaan roti basah atau basah.
 2. Sediakan periuk pengukus dengan air mendidih, kemudian masukkan pembalut roti dan gunakan wap untuk memanaskannya.
 3. Kukus selama 5-10 minit dengan api perlahan, kemudian matikan dapur. Buka aluminium foil, pindahkan roti ke dalam pinggan, hidangkan.

Pelbagai resepi lain yang boleh anda cuba di rumah, Marble Kek, Kek Brownies dan Kek Sarang Semut.

Selamat mencuba.

Leave a Comment

Recipe Rating