Salatah Nasi Arab

Pelbagai sayur-sayuran dinikmati dalam keadaan mentah yang biasa dirujuk sebagai salad. Bukan sahaja orang Barat yang mempunyai salad, di Arab juga terdapat hidangan salad dengan ciri-ciri yang agak berbeza.

Salatah nasi arab ini terdiri daripada hirisan timun hijau, tomato, bawang, salad dan taburan pasli. Apa yang membezakan salatah nasi Arab tipikal dengan salad Barat adalah rasanya.
Jika secara umumnya salad khas Barat biasanya dinikmati sebagai pembuka selera. Berbeza dengan salatah nasi Arab biasa, hidangan ini biasanya dinikmati sebagai ulam.

salatah nasi arab

Salatah Nasi Arab

Salatah nasi arab dijadikan pelengkap ketika menikmati nasi arab seperti nasi Mandhi, nasi Kebuli, nasi Biryani, dan nasi Kabsah.
No ratings yet
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Course Salad
Cuisine Melayu
Servings 2 people

Ingredients
  

  • 1 biji timun
  • 1 biji tomato
  • 5 helai daun salad
  • 5 batang daun ketumbar
  • ½ cup buah zaitun jika ada
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • 1 biji limau nipis memerah air
  • 1 sudu kecil garam

Instructions
 

  • Potong dadu tomato, timun. Cincang halus daun ketumbar. Potong daun salad menjadi kepingan kecil. Separuh buah zaitun Masukkan garam, minyak zaitun. Perah limau nipis, ambil airnya. Kacau hingga sebati. Rasalah. Hidang
  • Semoga berjaya.
Keyword salad nasi arab, salatah nasi arab
Tried this recipe?Let us know how it was!

Kebaikan Salad Untuk Badan

Salad yang mengandungi banyak sayur-sayuran hijau juga mengandungi banyak antioksidan (daripada vitamin C, vitamin E, asid folik, likopena, dan alfa dan beta-karotena).

Antioksidan ini boleh membantu melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Salad juga mengandungi lemak yang baik.

Salad buah dengan kandungan serat yang tinggi boleh membantu meningkatkan penghadaman. Serat membantu memperbaiki masalah sembelit, kerana ia bertindak sebagai julap semula jadi untuk sistem penghadaman.

Sebab Makan Salad

Salah satu sebab mengapa anda harus menyukai salad ialah ia boleh membantu anda berasa ringan. Apabila bekerja, melancong atau mengalami sakit perut, adalah penting untuk makan makanan yang tidak membebankan sistem anda. Salad boleh mengisi ringan.

Makan Salad Membuatkan Kenyang

Jadi sebenarnya makan salad pun boleh sangat kenyang. Kalau dikira dari kalori, menu salad atau SaladStop! wrap juga boleh memenuhi keperluan kalori pada satu hidangan. Kalorinya berkisar antara 250-850 kalori, bergantung pada menu.

Tidak lengkap makan nasi arab seperti nasi briyani, nasi arab mandy, nasi arab kabsah, dan nasi kebuli daging lembu tanpa salatah nasi arab atau sos nasi arab yang akan menambahkan lagi kelazatan menikmati nasi arab.