Salad Telur Rebus

Adakah anda sedang mencari idea resepi salad telur rebus yang sedap dan sihat? Cara membuatnya susah dan senang. Jika anda salah memprosesnya, salad telur rebusĀ  akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan.

Malah, salad telur rebus yang sedap dan sihat harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Ada beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi mutu rasa salad telur rebus, bermula dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar hinggalah cara membuat dan menghidangkannya.

resepi salad telur rebus

Salad Telur Rebus

Menu salad dengan bahan asas telur rebus yang mudah dibuat.
No ratings yet
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Course Salad
Cuisine Melayu
Servings 1 hidangan

Ingredients
  

  • 2 biji telur rebus
  • 1 biji tomato saiz besar
  • 1 biji timun saiz kecil
  • 5 sudu besar mayonis

Instructions
 

  • Kami membasuh tomato dan timun. Potong tomato, timun dan telur rebus mengikut citarasa. Masukkan mayonis dan kacau sehingga semuanya sebati.
  • Pindahkan ke dalam pinggan hidangan dan salad sedia untuk dinikmati. Lagi best kalau salad disejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan, semoga berjaya.
Keyword salad telur rebus
Tried this recipe?Let us know how it was!

Adakah Makan Telur Rebus Boleh Menambah Berat Badan?

Telur rebus gemuk? Pendapat bahawa makan telur rebus menyebabkan anda gemuk hanyalah khabar angin. Telur rebus sebenarnya boleh membantu anda dalam menurunkan berat badan. Selain murah dan mudah dimasak, terdapat banyak sebab mengapa telur rebus boleh membantu anda mencapai berat badan ideal.

Kenapa Makan Telur Rebus Sakit Kepala?

Walau bagaimanapun, jika pengambilan makanan yang kaya dengan protein haiwan secara berlebihan, ia sudah tentu boleh mewujudkan tindak balas imun yang berlebihan. Jadi kesannya akan meningkatkan keradangan, dan mencetuskan sakit kepala. Di samping itu, asid amino yang dipanggil tyramine dalam telur boleh menyebabkan sakit kepala.

Adakah Telur Rebus Mengandungi Gas?

Salah satu kesan yang timbul daripada makan terlalu banyak telur ialah loya. Ini kerana kandungan gas dalam telur boleh menyebabkan iritasi pada perut.

Apa yang Berlaku Jika Telur Direbus Terlalu Lama?

Jika anda memasak telur terlalu lama, satu perkara yang anda boleh lihat dengan jelas ialah perubahan warna kuning telur. Kuning kuning yang sepatutnya berwarna kuning terang akan bertukar warna menjadi kelabu kehijauan. Ini menunjukkan adanya tindak balas kimia akibat suhu yang tinggi.

Itulah, resepi yang kami kongsikan kali ini tentang resepi masak salad telur rebus. Jangan ketinggalan resipi kami yang lain seperti telur rebus masak sambal, telur rebus air asam, sandwich telur rebus, dan nasi lemak telur rebus.