Roti Puri

Adakah anda sedang mencari idea resepi roti puri yang sedap? Cara membuatnya susah dan senang. Jika anda salah memprosesnya, roti puri akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan.

Malah, roti puri yang sedap harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Ada beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi mutu rasa roti puri, bermula dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar hinggalah cara membuat dan menghidangkannya.

resepi roti puri

Roti Puri

Menu ciptaan roti yang sedap dan mudah dibuat.
No ratings yet
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Course Snack
Cuisine Melayu
Servings 1 hidangan

Ingredients
  

  • 150 gram tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin cairkan
  • ½ sudu kecil garam halus
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 75 ml air suam

Instructions
 

  • Campurkan semua bahan kecuali air. Setelah sebati masukkan air sedikit demi sedikit, hingga adunan sebati.
  • Selepas menguli, biarkan selama 1 jam, tutup dengan tuala bersih. Kemudian uli lagi, dan bentukkan bentuk bulat, setelah bentuk bulat, tutup serbet semula, baru gulung dengan pin cetakan dengan hujung kaca.
  • Goreng roti dengan minyak yang sangat panas, setelah minyak panas, kecilkan dapur kepada saiz sederhana, goreng sambil tekan bahagian tengahnya supaya berbuih.
Keyword roti puri
Tried this recipe?Let us know how it was!

Apakah Kebaikan Marjerin?

Ternyata marjerin mempunyai kandungan nutrisi yang sangat bermanfaat untuk tubuh kita. Seperti Palmia Margarine Multipurpose yang diperkaya dengan vitamin A, B1, B2, B12, D, E, Niacin, dan Asid Folik. Kandungan vitamin ini sangat bermanfaat untuk kesihatan mata dan tulang.

Adakah Marjerin Baik Untuk Badan?

Jika dilihat dari bahan asasnya, marjerin cenderung lebih selamat untuk kesihatan. Kerana marjerin tidak mengandungi lemak haiwan sehingga kolesterol dan lemak yang terkandung dalam marjerin tidak sebanyak mentega.

Adakah Marjerin Mengandungi Karbohidrat?

Kedua-dua nutrien ini penting untuk kesihatan jantung. Satu sudu besar marjerin tradisional atau marjerin yang biasa terdapat di pasaran, mengandungi kira-kira 80-100 kalori, 9-11 gram lemak, 2 gram lemak tepu, 1.5-2.5 gram lemak trans, 0 gram kolesterol, 0 gram. karbohidrat dan 0 gram gula.

Itulah resepi roti puri yang boleh anda amalkan sendiri di rumah. Anda juga boleh mencuba resipi lain seperti roti arab, biskut arab suji, biskut arab, biskut arab susu, dan kek sarang semut.

Selamat mencuba.