Nestum Susu

Adakah anda sedang mencari idea resipi nestum susu yang manis dan sedap? Cara membuatnya susah dan senang. Jika anda salah memprosesnya, nestum susu akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan. Malah, nestum susu yang sedap harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Ada beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi mutu rasa nestum susu, bermula dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar hinggalah cara membuat dan menghidangkannya.

resepi Nestum Susu

Nestum Susu

Menu yang manis dan mudah dibuat.
No ratings yet
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Course Drinks
Cuisine Melayu
Servings 1 cawan

Ingredients
  

  • 2 sudu besar nestum
  • 1 sachet susu pekat manis coklat
  • secukup rasa gula
  • secukup rasa air panas

Instructions
 

  • Masukkan nestum dalam gelas, susu pekat manis coklat, dan gula
  • Tuangkan air panas & kacau rata, minum semasa suam.
Keyword nestum susu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Apakah Kebaikan Susu?

Susu mempunyai banyak khasiat penting yang boleh menyokong pertumbuhan tulang, gigi, kuku dan rambut yang baik. Kalsium bukan sahaja baik untuk pertumbuhan tulang pada kanak-kanak, malah orang dewasa juga diperlukan untuk mengekalkan kekuatan tulang dan mencegah risiko osteoporosis.

Apakah Kebaikan dan Kandungan Susu?

Susu biasanya dikenali sebagai minuman penguat tulang dan gigi kerana kandungan kalsiumnya. Namun, sebenarnya terdapat banyak khasiat yang wujud, seperti fosforus, zink, vitamin A, vitamin D, vitamin B12, vitamin B2, asid amino dan asid pantotenik.

Apakah Kebaikan Minum Susu Sebelum Tidur?

Minum susu sebelum tidur boleh menjadi cara yang baik untuk mengurangkan rasa lapar di tengah malam. Susu mengandungi karbohidrat yang merupakan sumber tenaga utama untuk badan. Kandungan lemak boleh digunakan sebagai simpanan tenaga, manakala protein memberikan rasa kenyang yang berterusan sepanjang malam.