Labu Bakar

Adakah anda sedang mencari idea labu bakar yang gebu dan manis? Cara membuatnya susah dan senang. Jika anda salah memprosesnya, labu bakar akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan.

Malah, labu bakar yang manis dan sedap harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Ada beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi mutu rasa labu bakar, bermula dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar hinggalah cara membuat dan menghidangkannya.

resepi labu bakar

Labu Bakar

Antara snek yang sedap dan mudah dibuat.
No ratings yet
Prep Time 10 mins
Cook Time 45 mins
Course Snack
Cuisine Melayu
Servings 1 hidangan

Ingredients
  

  • ΒΌ biji labu belah tanpa dikupas, bersihkan bijinya dan cuci bersih
  • secukup rasa air

Instructions
 

  • Sediakan pinggan atau loyang tahan panas, isi dengan air setinggi kira-kira 2.5 cm. Letakkan labu dalam pinggan berisi air dengan bahagian daging ke bawah.
  • Bakar pada suhu 110 darjah celcius selama 40 minit atau sehingga kulit labu berkedut. Sekali-sekala periksa jumlah air yang tidak kering.
  • Keluarkan dan asingkan daging dari kulit labu. puri. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga kepekatan yang diingini.
Keyword labu bakar
Tried this recipe?Let us know how it was!

Khasiat labu Untuk Apa?

Labu kuning mengandungi beta karotena, yang bertukar kepada vitamin A, di mana vitamin ini berfungsi untuk mencegah jangkitan dan meningkatkan sistem imun badan. Jika anda kekurangan vitamin A, anda akan berisiko mempunyai imuniti badan yang rendah. Jadi makan labu boleh jadi pilihan.

Khasiat Labu Kuning untuk Kesihatan

Nutrien ini bagus untuk memastikan saluran penghadaman lancar dan mengelakkan anda daripada mengalami sembelit. Beta-karotena yang terdapat dalam labu adalah antioksidan, yang boleh mengurangkan tekanan oksidatif dalam banyak organ. Di samping itu, badan juga menukar beberapa beta-karotena kepada vitamin A.

Labu Selamat untuk Perut?

Di luar rasa lazatnya, labu berkhasiat dan dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan. Terdapat juga manfaat labu untuk asid perut yang membantu meminimumkan gejala, terutamanya bagi seseorang yang sudah mempunyai asid perut akut.

Ini adalah resipi labu bakar yang anda boleh cuba sendiri di rumah. Cuba juga resipi lain seperti kuih bakar labu, kuih bakar pandan, kuih bakar jagung, dan kuih bakar berlauk yang juga sedap.