Kuih Deram

Adakah anda sedang mencari idea resepi kuih deram yang manis dan sedap? Cara membuatnya susah dan senang. Jika anda salah memprosesnya, kuih deram akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan.

Malah, kuih deram yang manis dan sedap harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Ada beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi mutu rasa kuih deram, bermula dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar hinggalah cara membuat dan menghidangkannya.

resepi kuih deram

Kuih Deram

Kuih tradisional yang manis, sedap, dan mudah dibuat.
No ratings yet
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Course Snack
Cuisine Melayu
Servings 28 biji

Ingredients
  

 • 400 gram tepung beras
 • 250 gram gula perang
 • 400 ml air
 • secukup rasa minyak masak

Instructions
 

 • Hiris gula perang dan rebus sehingga gula merah larut dan air mendidih. Matikan dapur.
 • Tuangkan tepung beras ke dalam air gula merah panas dengan senduk kacau, hingga adunan menjadi licin dan tidak melekat di tangan (tepung beras boleh dikecilkan/ditambahkan sedikit supaya lembut dan licin). Biarkan semalaman (untuk penampilan yang lebih lembut dan kembung)
 • Ambil secubit doh, bulatkan dan leperkan (jangan terlalu nipis nanti keras) di atas plastik yang telah dioles minyak dan buat lubang (dengan penyepit), kemudian selepas siap, ia segera. digoreng dengan api sederhana satu persatu dan disiram minyak di permukaannya. Jika sudah masak dan warnanya betul, terus dibuang (jangan terlalu kering nanti keras). Toskan dan sejukkan, boleh simpan dalam balang.
 • Sedia untuk dihidangkan sebagai teman minum teh dan kopi di sebelah petang.
Keyword kuih deram
Tried this recipe?Let us know how it was!

Adakah Gula Perang Baik Untuk Asid Perut?

Pada asasnya, tiada larangan mengambil gula bagi penghidap asid perut termasuk gula aren. Tetapi apa yang mesti diambil kira ialah jumlah gula dan bahan-bahan lain yang dimakan bersama gula aren apabila mengalami refluks asid gastrik.

Adakah Gula Perang Baik Untuk Orang yang Mempunyai Kolesterol?

Gula perang mempunyai manfaat yang baik dalam mengekalkan tahap kolesterol dalam badan. Ini kerana gula merah mengandungi niasin atau vitamin B3 yang cukup tinggi sehingga dapat mengawal paras kolesterol untuk kekal normal.

Apakah Keburukan Tepung Beras?

Selain kebaikan, terdapat juga kelemahan tepung beras iaitu kandungan folat lebih rendah daripada tepung gandum. Folat mempunyai peranan penting kerana ia boleh membantu mengeluarkan homocysteine ​​​​(asid amino semulajadi yang boleh meningkatkan risiko arteri tersumbat jika jumlahnya banyak) daripada darah.

Pelbagai Kuih Khas Melayu

Selain kuih deram , berikut adalah pelbagai jenis kuih-muih khas Melayu yang boleh dibuat di rumah:

 1. Kuih Badak Berendam
 2. Kuih Kasturi Kacang Hijau
 3. Kuih Keledek Oren
 4. Kuih Bom Inti Ikan
 5. Kuih Seri Muka
 6. Kuih Sago
 7. Kuih Puteri Mandi
 8. Kuih Bahulu

Demikian resepi kuih deram yang boleh anda cuba sendiri di rumah. Semoga berjaya.