Kuih Buah Rotan

Adakah anda sedang mencari idea resepi kuih buah rotan yang manis dan rangup? Cara membuatnya susah dan senang. Jika anda salah memprosesnya, kuih buah rotan akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan.

Malah, kuih buah rotan yang manis dan rangup harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Ada beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi mutu rasa kuih buah rotan, bermula dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar hinggalah cara membuat dan menghidangkannya.

resepi kuih buah rotan

Kuih Buah Rotan

Kuih tradisional yang manis, rangup, sedap, dan mudah dibuat
No ratings yet
Prep Time 10 mins
Cook Time 40 mins
Course Snack
Cuisine Melayu
Servings 1 hidangan

Ingredients
  

  • 500 gram tepung pulut
  • ½ biji kelapa
  • 4 sudu besar gula
  • 1 biji telur
  • secukup rasa bijan
  • 1 sudu besar esen ros

Instructions
 

  • 1/2 biji kelapa dibancuh dengan 1 cawan air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur, 4 sudu gula dan esen ros dimasukkan ke dalam santan dan dikacau sehingga sebati
  • Masukkan tepung pulut ke dalam kuali besar kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit.
  • Kemudian, kacau sehingga menjadi doh yang lembut (masukkan air jika tidak cukup santan) supaya mudah untuk dibuat bulat. Doh yang telah dibentuk hendaklah dikacau bersama bijan halus dan digoreng dalam minyak sederhana panas sehingga kuning keemasan.
Keyword kuih buah rotan
Tried this recipe?Let us know how it was!

Apakah Kebaikan Biji Bijan?

Biji bijan diketahui mengandungi kalium yang boleh membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Bukan itu sahaja, kandungan nutrien lain seperti antioksidan, magnesium, protein, dan serat dalam bijan juga dipercayai dapat membantu mengawal tekanan darah.

Apa yang Terkandung dalam Biji Bijan?

Setiap 100 gram “Bijan, mentah” mengandungi 7.9 mg zink, 5.7 mg niasin, 4.16 mg tembaga, 1.125 mg kalsium, 19.3 gram protein dan 0.20 mg riboflavin. Ini menunjukkan kandungan zink, niasin, kuprum, kalsium, protein dan riboflavin adalah tinggi dan agak tinggi.

Apakah Kebaikan Bijan Hitam?

Bijan hitam mempunyai beberapa manfaat antaranya mengurangkan kerosakan otak yang disebabkan oleh toksin dalam otak, merawat kencing manis kerana pengambilan bijan hitam dapat mengurangkan gula dalam darah dengan lebih cepat dan dapat meningkatkan fungsi sel beta pankreas.

Apakah Fungsi Tepung Pulut?

Melaporkan daripada The Kitchn, tepung pulut mempunyai kandungan kanji yang jauh lebih tinggi berbanding tepung daripada jenis beras lain. Itulah yang membuatkan tepung pulut mampu memberikan tekstur kenyal pada adunan untuk snek pasaran seperti klepon atau gemblong.

Itulah resepi kuih buah rotan . Jangan lupa baca resipi kuih siput, churros, kek semprit, dan kek chocolate mousse.