Inti Tart Nenas

Nanas yang betul adalah kunci kepada inti tart nenas yang berkualiti. Berikut adalah inti tart nenas untuk tart nenas yang boleh ditiru.

Untuk membuat hidangan tart nenas yang lazat, ia tidak boleh dipisahkan dengan inti tart nenas yang lazat pula.

Ternyata untuk membuat inti tart nenas untuk isi tart nenas yang sedap dan tahan lasak memerlukan beberapa helah untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Tidak semua jenis nenas boleh digunakan untuk menghasilkan inti tart nanas yang lazat dan tahan lama untuk isi tart nenas. Jika anda ingin menghasilkan inti tart nanas yang baik, lebih baik memilih nenas yang mempunyai kandungan serat yang tinggi dan rendah air.

Sebenarnya membuat inti tart nenas untuk isi tart nenas yang sedap dan tahan lama tidaklah begitu sukar untuk dilakukan di rumah. Ini resepi inti tart nenas untuk isi tart nenas yang sedap dan tahan lama.

resepi inti tart nenas

Inti Tart Nenas

Inti tart nenas adalah antara kuih raya yang paling popular dan disukai ramai. Tart ini sangat sedap, gebu dan cair di mulut.
No ratings yet
Prep Time 10 mins
Cook Time 1 hr
Course Snack
Cuisine Melayu
Servings 4 people

Ingredients
  

  • 600 gram nenas diparut
  • 100 gram lakanto
  • 1 sudu kecil lemon zest
  • 1 sudu besar lemon jus
  • 3 butir bunga cengkih
  • 1 batang kayu manis

Instructions
 

  • Masukkan dalam periuk/ kuali, nenas parut, kayu manis dan bunga cengkih.
  • Perahkan lemon, dan masukan lemon zest
  • Kacau rata dan masak sehingga air nenas kering. Masak selama 15 minit, dengan api sederhana, kacau sekali-sekala.
  • Masukkan gula lakanto, gaul rata hingga menjadi jem, ambil segera (masak dalam 15 minit), atau ikut kepekatan yang dikehendaki.
Keyword inti tart nenas, tart nenas
Tried this recipe?Let us know how it was!

Masa Inti Tart Nenas

Tempat yang sesuai untuk menyimpan jem nanas ialah peti sejuk. Inti tart nenas boleh bertahan sehingga enam bulan di dalam peti sejuk.

Sebab Inti Tart Nenas Tidak Berwarna Coklat

Selepas air berkurangan separuh, barulah masukkan gula. Jika kita masukkan gula terlebih dahulu, gula tidak akan menjadi karamel. Akibatnya, warna jem tidak coklat tetapi pucat.

Sebab Inti Tart Nenas Jadi Hitam

(Masa yang sesuai untuk masukkan gula ialah ketika air masih ada tetapi jangan terlalu banyak kerana jika terlalu kering gula akan berketul dan jika air masih banyak maka inti tart nenas mengambil masa yang lama untuk masak jadi inti tart nenas mudah hitamkan)

Demikian resepi membuat inti tart nenas yang boleh anda cuba di rumah. Semoga berjaya.

Categories Kek

Leave a Comment

Recipe Rating