Bubur Asyura Manis

Adakah anda sedang mencari idea resepi bubur asyura manis yang sedap? Cara membuatnya susah dan senang. Jika anda salah memprosesnya, bubur asyura manis akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan.

Malah, bubur asyura manis yang sedap harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Ada beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi mutu rasa bubur asyura manis, bermula dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar hinggalah cara membuat dan menghidangkannya.

resepi bubur asyura manis

Bubur Asyura Manis

Salah satu ciptaan bubur yang sedap dan mudah dibuat.
No ratings yet
Prep Time 10 mins
Cook Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine Melayu
Servings 1 hidangan

Ingredients
  

  • 1 genggam pulut putih rendam 1 jam dahulu
  • 1 liter santan
  • secukup rasa garam
  • secukup rasa daun pandan
  • secukup rasa gula merah

Instructions
 

  • Masak semua bahan kecuali santan dalam periuk.
  • Masak sehingga empuk seperti bubur dan masak, nasi boleh ditambah apabila kurang empuk.
  • Hidangkan dalam mangkuk, makan semasa suam.
Keyword bubur asyura manis
Tried this recipe?Let us know how it was!

Apakah Kebaikan Pulut Putih?

Zat mineral dalam pulut putih mempunyai banyak kesan baik pada tubuh. Contohnya zink dan pelbagai vitamin B, yang boleh menguatkan sistem imun badan, sehingga dapat mengurangkan keradangan dan melegakan ketegangan. Pulut putih juga boleh meningkatkan kepadatan tulang.

Adakah Pulut Sihat?

Bukan sahaja mengandungi karbohidrat dan protein, pulut ini juga kaya dengan serat, kalsium, zat besi, dan pelbagai mineral lain yang penting untuk tubuh. Kandungan zink dan vitamin B dalam pulut putih dapat membantu mengurangkan keradangan dalam badan sekaligus membantu mengurangkan ketegangan pada otot.

Bolehkah Pulut Membantu Menurunkan Berat Badan?

Melancarkan Healthline, kebaikan beras melekit hitam adalah protein dan serat di dalamnya yang berguna untuk menurunkan berat badan. Cuba gabungkan beras hitam dengan beras perang untuk dimakan semasa menjalani program diet.

Adakah Pulut Putih Mengandungi Karbohidrat?

Sumber kalori utama dalam pulut ialah karbohidrat iaitu hampir 88%. Setiap cawan pulut mengandungi kira-kira 37 gram karbohidrat dan 1.7 gram serat.

Itulah, resepi yang kami kongsikan kali ini tentang resepi masak bubur asyura manis. Jangan ketinggalan resipi kami yang lain seperti bubur asyura dan bubur asyura utara.