Bingka Tepung Beras

Adakah anda sedang mencari idea resepi kuih bingka tepung beras yang manis dan sedap? Cara membuatnya susah dan senang. Jika anda salah memprosesnya, kuih bingka tepung beras akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan.

Malah, kuih bingka tepung beras yang manis dan sedap harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Ada beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi mutu rasa kuih bingka tepung beras, bermula dari jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar hinggalah cara membuat dan menghidangkannya.

resepi bingka tepung beras

Bingka Tepung Beras

Kuih tradisional yang manis, lembut, sedap, dan mudah dibuat.
No ratings yet
Prep Time 10 mins
Cook Time 2 hrs
Course Snack
Cuisine Melayu
Servings 1 hidangan

Ingredients
  

 • 120 gram tepung beras
 • 30 gram tepung jagung
 • 800 ml santan sederhana
 • 100 ml gula
 • ½ sudu kecil serbuk vanila
 • 1 sudu kecil garam halus
 • 1 helai daun pandan

Instructions
 

 • Masukkan tepung beras, tepung jagung ke dalam santan kemudian tapis. Selepas tapis masukkan gula, serbuk vanila, garam halus, daun pandan dan masak sehingga menjadi bubur berkilat dan tidak berbau tepung dengan api sederhana kecil.
 • Setelah dijadikan bubur barulah tuangkan loyang yang telah disapu dengan marjerin atau minyak sayur (saya sapukan menggunakan sapuan yang terdiri daripada tepung, marjerin dan minyak sayuran) ratakan permukaan doh kek dan tumbuk loyang supaya permukaan kek adalah sempurna.
 • Oven dengan suhu 200°C dengan api atas bawah selama 1 jam 30 minit sehingga permukaan kuih bingka tepung beras ini berwarna perang dan berkerak tapi boleh guna oven gas lebih cepat ye mak-mak. Saya menggunakan kuali segi empat tepat, lebih tepatnya, kuali brownies bersaiz 26 × 4 cm.
 • Selepas 1 jam 30 minit kuih bingka tepung beras asli masak dengan sempurna.
Keyword bingka tepung beras
Tried this recipe?Let us know how it was!

Apakah Fungsi Tepung Beras?

Manfaat pertama tepung beras ialah ia boleh membantu anda menurunkan berat badan. Tepung beras itu sendiri mengandungi serat yang tinggi. Dengan cara itu, anda akan berasa kenyang lebih lama. Selain itu, kandungan protein yang tinggi dalam tepung beras juga dapat membantu anda memenuhi keperluan nutrisi harian anda.

Adakah Tepung Beras Mengandungi Antioksidan?

Oleh kerana sifat antioksidan dan anti-radangnya, tepung beras dianggap memberikan banyak manfaat kecantikan. Bukan itu sahaja, ia juga mengandungi komponen bioaktif, seperti asid ferulik dan asid phytic, yang diekstrak dan ditambah kepada beberapa produk penjagaan kulit.

Bolehkah Tepung Beras Menjadi Putih?

Tepung beras mengandungi vitamin B, allantoin, dan tyrosinase yang mampu memutihkan dan merawat kulit wajah. Ini menjadikan bahan semulajadi ini sering digunakan sebagai bahan dalam membuat topeng pemutih muka.